.

Mamífers i canvi climàtic

La guilla, el ratpenat o l'eriçó són alguns dels mamífers* que podem trobar en la majoria d'espais humits selvatans. Aquestes espècies, a través de la seva dieta, ajuden a mantenir en equilibri les poblacions d'insectes, amfibis i crustacis. També són molt útils per a la reproducció de la vegetació dels espais humits, ja que alguns són grans consumidors de fruits i en disseminen les llavors a través dels seus excrements.

A la Selva, d'entre els mamífers específics de zones humides (semiaquàtics*) en destaquem:

  • la llúdriga, gran nedadora i consumidora de peixos, serps d'aigua, granotes i crancs. És una espècie protegida, amb pocs exemplars, que es pot trobar a l'estany de Sils o al riu Tordera.
  • la rata d’aigua o ratbuf, espècie molt escassa que viu en ribes cobertes d'abundant vegetació i que s'alimenta de plantes aquàtiques com la boga o els joncs. N'hi ha exemplars a la riera de Santa Coloma i a la Camparra de Riudarenes.

Efectes del canvi climàtic
Els mamífers semiaquàtics són molt sensibles a les fluctuacions dels nivells d'aigua. L'augment de la freqüència de les sequeres podria fer que disminuís la qualitat de l'aigua i minvessin les poblacions d'alguns peixos, de tal manera que la llúdriga tingués dificultats per alimentar-se.
D'altra banda, la davallada de les precipitacions també afectaria la vegetació de ribera, i de retruc la dieta de la rata d'aigua. A més, la capacitat migratòria d'aquest petit mamífer és limitada ja que té unes dimensions corporals molt reduïdes que no li permeten fer grans desplaçaments. És per això que els efectes del canvi climàtic i l'alteració del seu hàbitat podrien suposar la seva extinció.

- CONSULTA EL DISSENY DEL PANELL [JPG]

Tornar enrera


Guilla © FE
.