.

Aus aquàtiques i canvi climàtic

Les aus aquàtiques*, com l'ànec coll-verd o el blauet, estan adaptades a viure en ambients humits. Aquests ocells, d'una banda, consumeixen una gran quantitat de plantes aquàtiques, invertebrats, amfibis i peixos. De l'altra, amb les seves defecacions aporten matèria orgànica a l'aigua, un aliment valuós per a les larves, plantes i peixos que hi viuen.

D'entre les espècies d'aus aquàtiques que hi ha a la Selva en destaquem:

  • el bernat pescaire, un ocell de grans dimensions que viu dalt dels arbres. Se'n pot veure una important colònia a l'estany de Sils.
  • el balquer, una au migradora típica d'espais amb canyissos. En trobem, per exemple, a l'estany de Cal Raba de Tordera.

Efectes del canvi climàtic
L'escalfament global ha començat a modificar el comportament d'algunes aus: molts dels ocells aquàtics migradors* es queden durant els hiverns, molt més suaus en els últims anys. Això fa que a l'hivern hi hagi un augment de la competència entre els ocells per obtenir aliment, pel que les espècies més petites estan perdent pes i volum. Si la tendència persisteix és probable que, a llarg termini, aquestes poblacions es trobin seriosament afectades.
D'altra banda, l'estrès hídric també provocaria la dessecació dels petits ambients humits, claus per mantenir la xarxa d'espais d'aliment, descans i refugi que necessiten les aus aquàtiques migradores en els seus desplaçaments.

- CONSULTA EL DISSENY DEL PANELL [JPG]

Tornar enrera


Balquer © FE
.